Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır?

Burun tıkanıklığı, annelerin gazdan sonraki kabusu diyebiliriz.. Çünkü bebekler burundan nefes aldıkları için burnu tıkalı bir bebek emmeyen, uyumayan, huzursuz bir bebek ve yorgun ve tedirgin bir anne demek.. Ayrıca bebeğimizin burnunu açmazsak bebeğimizde orta kulak iltihabı, sinüzit ve akciğer enfeksiyonları gibi hastalıklar oluşabileceği için bir an evvel burnu açacak basit ama etkili önlemleri uygulamak gerekiyor..

Kuru hava nedeniyle, hafif gribal durumlarda veya soğuk algınlığında burun tıkanıklığından dolayı uyuyamayan bebeği rahatlatıp gece uykularını daha konforlu hale getirmek için benim tavsiyelerim;

  1. Odanın ısısını düşür; evlerimiz genel olarak çok sıcak, ben çocukların odasında kaloriferi kapattım ve yatmadan önce odayı 10 dakika havalandırıyorum.. Odanın ısısının ütopik gelecek ama 19-20 derece olması öneriliyor. Odanın ısısını düşürüp bebeği giydirerek ısı ayarlaması yapılması tavsiye ediliyor, ben kışın 2,5 tog torba uyku tulumu giydiriyorum, rahat oluyor.
  2. Odanın nemini azalt; nem ve ısı ölçerin gerekliliğini daha önce belirtmiştim. Odanın nem oranı %50 civarında olmalı, bunun için soğuk buhar makinaları kullanılabilir ama çok tavsiye edilmiyor bunun yerine odanın havalandırılması ve kaloriferler açıksa üzerine ıslak havlu konulması daha sağlıklı.. Ama buhar makinası kullanmak gerekiyorsa uyku saatinden önce çalıştırıp odanın nemi normal düzeye gelince makinayı kapatmak ve içindeki suyu her gün yenileyip, temizlemek önemli.
  3. Serum fizyolojikle burnu yıka; eczanelerde satılan 100 ml’lik serum fizyolojik serum ve insülin enjektörü hem ucuz hem de en etkili çözüm. Her iki burna günde 5-6 defa 1 ml sıkabilirsiniz. İlk başlarda bundan hiç hoşlanmıyorlar ama burunlarının açıldığını görünce zamanla itiraz azalıyor. Hatta bizimkiler şu an kendileri sıkıyor 🙂
  4. Sık emzir, bol su içir; 6 aydan küçükse sık emzirme, büyükse su verilmesi yani bol sıvı alımı rahatlatıyor.
  5. Yatak başını yükselt; 2 yaşına kadar yastık kesinlikle tavsiye edilmiyor bu nedenle, yatak başının altına iki katlı battaniye koyarak yaklaşık 30-45 derece yükseltilmesi çok rahatlatıyor.
  6. Yatak başına soğan koy; soğan her derde deva olduğu gibi burada da sadece kokusuyla bile inanılmaz etkili.. Biraz pis koksa da (gerçekten çok kötü kokuyor ama değer) yatağın baş ucuna yarım soğan kesip koymayı da ihmal etmemek gerekiyor. Soğana karanfil de batırılabilir.
  7. Banyoda buhar yap; banyo suyunu en sıcakta açarak içeride buhar oluşmasını sağlayıp, su akarken 5 dakika banyoda tutmak bu sırada sıvı kaybı olmaması için emzirmek de etkili bir yöntem.
  8. Xlear burun damlası; aslında ilaç önermek istemiyorum, ancak doktorlar bunun ilaç olmadığını söyledikleri için doktorunuza danışarak kullanmanızı tavsiye edebilirim. Serum fizyolojiğin yeterli gelmediği tıkanıklıklarda xlear çok rahatlatıyor.
Önceden uygulanan artık tavsiye edilmeyen yöntemler;
  • Burun aspiratörü; belki aşırı tıkalı olduğunda günde bir kere kullanılabilir, bebekler hiç hoşlanmıyor, yumuşak hareketle bir defa çekilebilir.
  • Coldmix; yatağına 1-2 damla damlatıyorduk ve rahatlatıyordu, en son Sağlık Bakanlığı’nın yasaklı listesinde gördüğüm için kullanmıyorum ve tavsiye etmiyorum, soğan yeterince etkili oluyor zaten.

Her zaman bebeklerimiz huzurla uyusun ve hep sağlıklı olsunlar, sevgiler 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir