Bebeklerde Gaz Problemi Nasıl Çözülür?

Gaz problemi diyince dünyalar duruyor.. Bebeklerde genelde 15 günlükken başlayıp 3. veya 4. ayda sonlandığı söylenen gaz ne yazık ki huzursuz, uykusuz bebek ve mutsuz anne-baba demek.. Biz Demir’de 3 aylık olana kadar gaz sıkıntısı yaşadık ancak Can’ın reflü ile birlikte 7. ayda artık gazlı hayata alışmışken birden bitti ve bu sefer diş süreci başladı 🙂 Çocuk büyürken her dönem yeni bir süreç yeni bir sorun ve yeni çözümler bulmak zorunda kalıyorsunuz, en güzeli bunların yaşanması gereken süreçler olduğunu düşünerek şikayet etmek yerine biraz çözüm odaklı düşünerek bir gün bu günleri özleyeceğimizi düşünmek belki de 🙂 Neyse gelelim gaz problemine; bebeklerde gazı önlemek çok zor ama gaz durumuyla başetmek için yapılacak bir kaç hareket bebeğimizi rahatlatmak için önemli..

  • Su Dolu Kova; Gaz genelde akşam uyku saatlerinde yatar pozisyondayken rahatsızlık veriyor, gün içinde hareketli oldukları için gazı çıkarmaları daha kolay.. Gece gaz sıkıntısı olduğunda kovayı ılık banyo suyu (37 derece) ısısında doldurup, içinde 5-10 dakika tutmak bizde en etkili yöntem oldu,  bu sırada da karnına masaj yapınca gaz çıkışı kolaylaşıyor.
  • Masaj; Masaj bebeğinizin resmen size minnet ile bakmasını sağlayacak kadar işe yarıyor 🙂 Ayşe Öner’in masajını mutlaka seyredin ve gün içinde sık sık yapın. https://www.youtube.com/watch?v=Q6tsLkkp92M
  • Sıcak Torbalar; bebeklerde sıcak su torbaları sızıntıdan dolayı yanıklara sebep olabileceği düşünüldüğünden önerilmiyor. Bunun yerine kiraz çekirdeği torbaları var, fırında ısıtıp bir bez üstünde karnına koyuyorsunuz. Evde kendinizin de yapabileceği basit torbalar aslında uzun süre bebeğin karnını sıcak tutmaya yarıyor, bunu ısıtılmış havlu ile de yapabilirsiniz.
  • Besinler; Gazı önlemek zor dedim ama yine de gaz artırıcı yiyecekleri tüketmemiz veya dikkatli tüketmemiz bu dönemin biraz daha hafif atlatılmasını sağlayabilir. Ben karnıbahar, yoğurt, baklagiller, bulgur gibi besinlere bir süre ara vermiştim, en azından yediklerim nedeniyle gaz olmadığını biliyordum, annelik sonuçta sürekli vicdan rahatlatma 🙂 Bir de sık sık rezene çayı içiyordum..
  • Kimyon; her iki çocuğumda da ilk 4 ay kimyonsuz yemek yemedim, kimyonun gaz önleyici olduğu söyleniyor.
  • Probiyotik; Özellikle sezeryan doğumlarda bebekler bağırsaklar için gerekli yararlı bakterileri alamadıkları için gaz sıkıntısı daha fazla oluyormuş, biogai bebekler ve çocuklar için üretilmiş probiyotik, biz çok faydasını gördük.
  • Nurse Harvey’s, Sab simplex tarzı ilaçları kullandık ama bence hiç etkisi olmadı ama düzenli yani her gün aynı saatte vermenin etkili olduğu söyleniyor.
  • Momm’s Bliss; Arkadaşlarım bitkisel bir ilaç olduğu için kullandılar ve kullanan herkes mucizevi olduğunu söylüyor, benim kullanmama sebebim bizim çocukların asıl probleminin reflü olmasından dolayı.. Bu ilaç Amerika’dan getirtiliyordu ancak artık bazı eczaneler sizin için temin ediyor yani Türkiye’de bulmak çok zor değil. Siteleri; http://mommysbliss.com bakarken böyle de bir site gördüm, Türkiye gönderimi varmış; https://tr.iherb.com/c/bliss-by-mom?gclid=CjwKEAjw387JBRDPtJePvOej8kASJADkV9TLRSdPhavFgPWJTqZnN0MjnL9M0Je85Siy0K2sAFAyLhoC08Pw_wcB
Biz reflüyü nasıl çözdük derseniz; ilaç önermek istemem ancak doktorunuza danışabilirsiniz, Gaviscon infant şase, reflü yatağı, beslenme sonrası 15-20 dakika yatırmamak biraz rahatlatıyordu ancak söylediğim gibi ne yazık ki 7. aya kadar sürdü.
Bu yazı ilginizi çektiyse gaz problemi ile uğraşıyorsunuz ve çok güzel kokan bebeğiniz var demektir. Bu süreçte bebeğinize bol bol sarılın, konuşun ve onu anladığınızı ve çözmek için elinizden geleni yaptığınızı, hep yanında olduğunuzu hem söyleyin hem de hissettirin 🙂
Kolay bir dönem değil ama sabredin geçecek 🙂 Kolaylıklar ve sabır diliyorum, sevgilerimle 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir