Ek Gıdaya Nasıl Başlayalım?

Bebeğimiz, araç gerecimiz ve biz hazır olduğumuza göre ek gıda sürecine başlayabiliriz 🙂  Öncelikle ek gıda sürecinde sık duyacağınız kavramları açıklayayım.

Tadım Günleri;

İlk 45 gün yani 7,5 aylık oluncaya kadar her besini üç gün kuralı ile verdiğimiz henüz öğün oluşturmadığımız, yiyecekleri tanıttığımız ve tattırdığımız dönem.

Parmak Gıda;

Yiyecekleri 5 cm boyutunda parmak şeklinde keserek, damağında ezebileceği kıvamda buharda, fırında veya tost makinasında pişirdiğimiz gıdalar.

Üç Gün Kuralı;

Ek gıdaya geçtiği ilk 45 gün ve sonrasında her tanıştığı gıdanın ard arda üç gün verilerek alerji yönünden değerlendirilmesi.

Alerji Belirtileri;

Yiyeceği verir vermez veya sonrasında görülen belirtiler; ağız çevresi veya vücutta kızarıklık, kabarıklık oluşması, pişik, kabızlık. Alerji olduğunu düşündüğünüz gıdayı keserek 15 gün sonra tekrar sunulması, gözlemlenmesi ve doktora danışılması öneriliyor.

Kavramlara aşina da olduğumuza göre süreç nasıl ilerliyor anlatayım 🙂

6. ayını doldurmuş çocuğumuza ilk 45 gün yiyecekleri 3’er gün şeklinde tek öğün sunuyoruz, altının temiz, uykusunun olmadığı ve karnının çok tok veya çok aç olmadığı bir anda yani emzirdikten yaklaşık 45-60 dakika sonra mama sandalyesine oturtuyoruz. İlk olarak meyve yerine sebzelerden başlıyoruz ki tatlının cazibesine kapılmasın çocuklarımız 🙂 Yiyecekleri henüz işaret ve baş parmaklarıyla tutamadıkları için parmak gıda şeklinde yaklaşık 5 cm boyutunda keserek ve avuç içlerinde tutabilecekleri kıvamda (genelde 3-5 dakika) buharda haşlayarak, fırında veya tost makinasında yumuşatarak hazırlıyoruz…
Mama sandalyesine bir parça hazırladığımız yiyeceği koyuyoruz ve karşısında biz de aynı yiyeceği yiyoruz, özenmesini ve merak ederek ağzına götürmesini sağlıyoruz. Bebeklerde yaklaşık 8. aya kadar öğürme refleksi güçlüdür bu nedenle ilk aşamada öğürebilir, hatta koparıp yuttuğu parçayı çıkarabilir, bu sırada yapmamız gereken panik olmadan sakince öğürerek çıkarmasını izlemek ve bunun normal bir şey olduğunu bebeğimize ve kendimize söylemek. Kucağımıza almak, elimizi ağzına sokup yiyeceği çıkarmaksa yapmamamız gereken hareketler.
Dikkat etmemiz gereken bir başka nokta ise; çocuğumuzu mama sandalyesinde hiç bir zaman yalnız bırakmamak ve gözümüzün önünde olmasını sağlamak bu nedenle de karşılıklı yemek yemek iletişim ve güvenlik açısından iyi bir çözüm.
Sebzeleri seçerken mevsim sebzeleri neyse onları veriyoruz, taneli yiyecekleri (nohut, kuru fasulye, bezelye..) vermiyoruz ve alerji takibi yapmak için her yiyeceği 3 gün tek öğün sunuyoruz ve çiğ sebze ve meyve vermiyoruz.
45 gün sonrasında denediğimiz sebze ve meyvelerle yemek, omlet tarzı yiyecekler hazırlıyoruz. 7. aydan sonra da denediğimiz sebze ve meyvelerle ikili-üçlü karışımlar yapabiliriz.
Bu süre zarfında etrafın biraz kirleneceğini kabul etmek, sakin ve sabırla davranmak, çocuğumuzun yanında bunu sevmedi tarzında negatif cümleler kurmamak süreci kolaylaştırıyor.
Her çocuk farklı olduğu için yine bu dönemde yiyeceklere ilgisinin olmaması lütfen gözünüzü korkutmasın, stres yapmayın genelde en geç 9. 10. ayda yiyeceklere ilgi artıyor.
Bu dönemde size düşen bebeğinizin öncülüğünde zorlamadan, keyifli, ayına ve mevsimine uygun gıdaları bebeğinize hazırlayarak güvenli ortam sağlamak biraz temizlik yapmak bolca da video ve fotoğraf çekmek 🙂
Bir sonraki yazıda 6-8 aylık dönemde verebileceğimiz gıdalar var,

Keyifli günler, sevgiler 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir